::..FOLLOW IF YOU LIKE..::

Sunday, December 23, 2012

product review: TABITA SKIN CARE

assalamualaikum....

i have been thinking to do this review since the first day trying it.. since tabita is getting famous nowadays so i feel like'oh, i really should do this so people would the real situation......' now using tabita sounds bad...didn't it?
 http://www.nailagaleri.com/36-83-thickbox/tabita-skin-care.jpg


price: RM 350
contains: facial soap, toner, day cream and night cream

rating of products: 4/5 stars
 

minggu 1 (tiba-tiba bahasa malayuuuuuu..hehehe..)
  1. untuk dua hari pertama, kulit tak rasa apa-apa lagi.. cuma sedikit tegang dan pedih bila aplly toner lepas cuci muka..
  2. hari ketiga hingga minggu yang kedua, kulit da start mengelupas.. mula-mula mengelupas sikit je, lama-lama makin banyak.. so waktu ni kalau nak date ke, jumpa orang ke, memang tak disarankan la.. sbbnmpk kulit2 yang mengelupas tu.. m
  3. uka akan jadi merah sgt sampai semua orang yang saya jumpa akan tegur..hehehe.. waktu ni cam da cuak gak la.. takut kulit muka rosak, nipis, n ada long term effect..
  4. but during this period, korang akan rasa tegang gila kulit and jerawat akan hilang or mengecil..

minggu ketiga
korang sendiri akan rasa yang muka licin, anad ada perubahan pada keadaan kulit.. sebelum saya gua tabita, kulit muka berminyak, kusam, tak segar... tapi lepas guna tabita memang hari2 mak cakap kulit kau nampak lain.. lubang parut jerawat dah tak nampak sangat..

minggu keempat
jerawat masih ada yang keluar, parut jerawat(bukan jenis yang berlubang ) masih ada sikit, black head makin banyak-xtau kenapa... waktu minggu ketiga pun da nampak black head makin banyak tapi biar dulu..minggu keempat ni saya da start geram, so picit n lastly dia jd merah.. lepas merah ada yang jadi jerawatm ada yg jadi parut.

nasihat:
  1. waktu guna tabita, kat arahan produk pun da cakap gn guna produk lain atau apply bedak waktu dia mengelupas.. dan saya memang tak guna.(patuhh!! hehehe) cuma lately saya ada apply bedak sikit dekat parut jerawat coz life must go on.. i have events to attend..heheh..
  2. dun expect lepas 3 minggu, kulit korang akan licin serta merta macam fazura and adira.. (dengar cerita dia orang guna jugak).. because i have gotten many reviews saying that it was all up to your skin type.. ada one of my member, dia tak ada masalah kulit sangat, pas dia guna tabitam muka dia memang glowing and ak ada pun black head pun.. since sebelum tu pun dia memang tak ada masalah tu... ada yang member adik dia, muka dia banyak jerawat batu, after apply, licin. my cousin's friend pun muka licin. but ada yang tak menjadi jugak.. so... depends..
  3. regarding the balck head, saya pun tak sure kenapa tapi mungkin sebab sebelum ni pun memang kulit muka yang ada pores yg besar and banyak black head and white head.
  4. saya ada jumpa pakar and she said, u have to be extra careful consuming indonesian products coz normally they don't have regulations and approval.. yes, because i happened to read that tabita ni tak ada approval dari malaysia.. so anyone yang concerned bout all these things, u need to do a veryyy deep research before using it.
  5. now it has been a month, im quite satisfied with it although my face is still a bit red(not due to the sunburn) but i actually can admit that the skin has become better in term of the freshness, size and number of pimples, tegang and lebih licin... 
  6. kalau kulit anda tidak mempunyai begitu banyak masalah, i think its not worth it to try.. but lets pray to Allah the product is safe.. i hope it doesnt couase long term effect..nauzubillah.. the reason for me to try only because saya dah tak tahu nak guna produk apa untuk hilangkan jerawat ni..;-) but alhamdulillah..
  7. semuanya dengan kehendak Allah.. mintaklah pada Dia dahulu, bukan pada Tabita..;-)

so, thats all, i hope this review wll be very helpful to the readera.. u r welcomed to give any feedbacks and inquiries.. :-)

assalamualaikum..

30 comments:

Kecantikan Tabita said...

We are Distributor of beauty care products TABITA SKIN CARE, located in Jakarta Indonesia, we serve Tabita product sales at wholesale and retail. For those of you who are interested to become a reseller, you will get special price from us. For more information please contact Gloria, +6281310688810, BBM : 28022CA1, website : www.tabitaOriginal.com

azira rahim said...

Nana..aku b4 dis mmg ade belikan produk tabita ni tuk akak sepupu aku.de la 3,4 set aku belikan..pas2 tbe2 akak sepupu aku senyap je n da xpesan.aku pn tanye nape.pas2 dia jwp,tabita ade bhn terlarang.dia pn cter,yg dia beli brg tabita dr bandung smpi 4rb ringgit.pas2 kne thn kt airport and kne tarik.dpt surat yg tabita ade bahan hidroquinon.I'm not sure about kaitan hidrokuinon and kandgn merkuri.tp dilarang lah hidrokuinon tuh.btw actually,di indonesia,bhn hidrokuinon mmg diperakui or disahkan oleh kementerian indonesia.I dun noe y,but for me,mmg bahaya pn hidrokuinon nih.menipiskan kulit.and 4 preggy xboleh amek.boleh abortion.nowadays ramai yg da tau psl ade bhn terlarang,tp diorg xkesah.

Nur Syazana Ramli said...

azira..tq so much for the info... ak da search byk psl ni tp ak ingta tabita tu ok.. n dkt pamplet dia pn ckp dia x de hidroqionon n mercury... ak pn xtau nk pcya mn... tp pape pn, yg ni set last kot ak pki... pasni ak nk stop sbb ak tkut jgk..hehehe..but mmg effective..ilng jrwt sume cuma xtau long term effct.. pape pn, tq n ak akn take note...!!

sas said...

Thanks for the sharing..so better jgn gunala produk yg tak tahu sahih bahan die..nanti x pasal2 dapat dosa..muka cantik tp dosa banyak nak kene tanggung...BTW thanks a lot for the info..nasib baek x sempat guna...heheh

sas said...

Thanks a lot for the sharing...so x jadi ak nak pakai menda ni sbb takut dgn kesahihannye yang masih x sahih..better prevent dr skrg daripada menyesal sebab terlambat...
thanks beb ^^

Norhidayah MI said...

dear...between tabita dengan royal expert white cream,mane lg okeh yer?
really need advise

Norhidayah MI said...

dear..mane lg okeh..between royal expert whie cream dgn tabita..really need advice..tq ;)

Nur Syazana Ramli said...

as salam,tny sy psl tabita dn royal cream ya.. tabita definitely akan bg kesan= akn wt muka lbh baik wlaupun mngkin tak 100% perfext kulit cntik tp stillakn ad improvement CUMA kndungan dlm produk tu msh mnjdi tnd tny dn risiko jngka ms pnjg dn pndek adlah t/jwb sndri...

so far, royal cream plg best sy jumpa..ad improvemnt tp lmbt dn xketara(depends)...

ernawati mohtar said...

Sekiranya di beri keizinan, sy bole berkongsi bagaimana sy merawat kulit kakak sy yang terhakis teruk oleh produk sebegini...alhamdullilah skrg die sgt berpuas hati kerana memperoleh kulit lebih sihat..

Nur Syazana Ramli said...

kak erna,sgt2 dialu-alukn untuk share...;-)

Nurul Syuhada M.Noor said...

Sy rasa produk tabita ni adalah produk yg di brandkan smla.. Daily krim n night krim dia sebijik mcm krim natural99.. Then dia pnye facial soap sama mcm sabun papaya RDL tu.. Kesemua tu ada bahan terlarang.. Especially mercury.. Yg blh menyebabkan barah!

Nurul Syuhada M.Noor said...

Saya rasa was2 dgn tabita ni sbnrnya.. Sy baru mencubanya 2 hari.. Sy dapati krim siang dan mlm tabita ni sebijik mcm krim natural99.. And then facial soap dia plak sebijik mcm sabun papaya RDL.. Kesemua produk tu mmg mengandungi bahan terlarang yg blh menyebabkan barah.. Sy sangsi dan risau kalau2 tabita ni pon sama..

ct khadeeja said...

Salam..nk mnta pndpt sis..almost 1 buln pkai keluar bnyk jerawat halus kecik2 pnuh 1 muke..normal ke ni?sbb ct dpt tabita mase mkcik ct g indon aritu..sblom pkai ct da check sgla serbi sbb stahu ct bnyk yg tiruan kn..pedih2 tu mmng ad tp ngelupas xde plak..sblom ni muke ct xde mslh jerawat lngsung tibe2 jd cmni tkot plak..ptot stop trus atau xpyh pkai smooth lotion dulu ke cmne ea sis?bole bg nsiht ckit x?

Nur Syazana Ramli said...

saya da berhenti pakai.. tp bl sy pki produk lain(neutrogena), jrwt sy naik blk dn naik bntik2 kcik,.. wktu guna tabita mmg ad naik bntik2 kcik skit tp x byyk.. nsihat sy, brhnti sbb sy tgk khadeja xd mslh kulit,... sy nsihtkn pmbca sy jika tiada mslh kulit truk, xprlu guna sbb sy pn da smkin rgu2 dn was2... 80 pratus sy rs produk ni ad hidrokuinon dn sm spt nv dn sabun papaya>>

Cik Sen said...

kalau yang jenis berjerawat dan byk scar tu ok ke kalau pakai tabita ni?
sepupu sy pakai tabita ni , jerawat dia terus xde... licin je muka .. tabita mmg ada pengelupasan la .... mcm mana ek ? ada ape2 advise tak bg org yg berjerawat ? atau pun kte just pakai smpai jrwt hilang , pastu stop pakai .. sbb seller yg ckp kat sy tu kata , org pakai tabita ni 3-4bulan je . smpai kulit licin mcm tu la . then dorg stop . tapi kalau da pakai produk lain , serasi lg ke kat muka ? byk sgt question mark nyeeeeeee......

Seima Azsn said...

Salam syazana,kawan ay ada recommend tabita utk parut jerawat dan kulit cerah x kusam,tp sy research punya research,tak tau mana satu fakta yg betul,ada bahan terlarang atau tak sebab makkum la semua yg jual nak untung,kadang2 ada agent yg tak tahu product tu betul2 halal ke tak. Mcm mana sy nak dapatkan kesahihan halal tabita ni,teringin nak cuba tp takkan cuba kalau tak halal. Terima kasih,:)

Nur Syazana Ramli said...

cik sen, sy x suggest sbnrnya pakai tabita... sebab sy tkut long term effect yg akan jd pada muka kta..n btw, saya yg da consume for about4 months, n d apn brhnti sbb cream da habis..n jrwt sy da kurg.. tp bl sy pki produk lain lps habis guna tabita, muka sy jd cm kusam blk, tumbuh byk sgt bntik2 kt dahi n jrwt quite naik kt tpi rahang pp... tp honestly sy x sure ianya dsbbkn produk lain yg sy gn skarag (neutogena deep clean foaming cleanser) atau sbb sy da x gn tabita atau sbb sy x stngu 2 mngu lps habis guna tabita br guna produk lain... sbb untuk pengetahuan semua, kalau kita nak tukar produk, kt kn tngu at least two weeks sblm guna produk br..so, bhn dia xkn bcmpur n cause effect... seriously, byk lg produk yg boleh heal jrwt..antaranya neutrogena, clinique, simple, dn mcm2 lg.... tlg wt research tnet sblm bli pape.. jgn tpngaruh.. sbb pki tbita, kulit muka jd sgt putih... sy isau sbnrnya, pe long term effect dn sy blh ckp sy quite mnyesal.. tp sy redha..alhamdulillah..wktu sy pki tu mmg kulit sy better dn jrwt kurg... tp nsht sy..choose smtng else..:-) ikhlas...

Nur Syazana Ramli said...

seima, produk yg shubahah ni xperlu try..jgn take the risk just to get the beauty...nt worthy.. unless klo seima yakin... sy sndri xleh nk ckp halal sbb sy tak tau.. tp sblm sy pki dlu, sy ykin dn x d sp2 pksa cuma skang bl da bnti sy isau long term dia.. tu je..:-)

ina said...

salam semua.. nak sharing jgk.. sy pon br je gn tabita ni 2hr.. member promot.. sblm ni pkai produk lain..nak iktkan dh ok.. dh sesuai..lgpon kulit xada masalah.. tp disebabkan nk try tabita ni (konon2nya nk bagi kulit lagi cantik) n kebetulan plak produk lama tu dh hbs.. gatai plak nk tukar ke tabita.. pagi td member opz bgth kata produk tabita xblh pakai.. terus terkesima.. xdinafikan produk ni ok.. tp bila baca plak ada kesan yg memudaratkan.. skrg pakai memang elok. tp jangka masa lama kita xth apa jd.. hu takot plak.. rasa dilema ni.. hbs la rm150.. produk lama tu dlm rm130 je..

xoxo, Mama said...

Sis, just to update recently ada news keluar pasal product ni in Singapore on 25 Apr.

http://sg.news.yahoo.com/cosmetic-brand-tests-positive-for-prohibited-ingredients--hsa-134044312.html

A health alert has been issued to the public after a woman developed rashes on her face and neck from using illegal cosmetics.

Toxic ingredients have been found in three cosmetic products carried by the brand “Tabita”, according to the Health Sciences Authority (HSA) in a statement released on Thursday.

Specifically, they are Tabita Skincare Smooth Lotion, Tabita Skincare Daily Cream and Tabita Skincare Nightly Cream. The products are not sold in retail stores in Singapore but can be bought over the Internet from overseas.

They contain potent undeclared ingredients, namely hydroquinone, tretinoin, salicyclic acid and mercury, said HSA. Hydroquinone and tretinoin are potent ingredients which are prohibited for use in skincare cosmetic products. The use of mercury is banned in cosmetic products as it can lead to skin numbness where as high high levels of salicylic acid could lead to dry, irritated and red skin.

Members of the public are advised to stop using and throw these items away. “The use of poor quality and falsely labelled health products including cosmetics can cause serious health effects,” said HSA.

s suhaila said...

SALAM semua..cube korang try search TABITA dkt link ni..TABITA ade pengesahan. tpi itu la bile bce comment korang semua dah confius dah..huhu
http://quest3.bpfk.gov.my/QUEST3_SEARCH/index.jsp?mod=search_product

s suhaila said...

salam. cme nk kongsikan link yang mna produk TABITA ni ade pengesahan..tpi bila korang cakap tabita ni mcm itu, mcm ini. dah confuse dah TABITA ni boleh gne ke x. Bile search produk tabita ni dkt link ni,produk TABITA ni ade. so mcm mne?
http://quest3.bpfk.gov.my/QUEST3_SEARCH/index.jsp?mod=search_product

ZETTY said...

s suhaila, rasanya set tabita tu semua dapat pengesahan kecuali toner. toner tu mengandungi bahan hydroquinone yang berlebihan.

syazwan hamdan said...

Salam kak erna.. If xkisah boleh x share camne awk rawat kulit kakak awk tu? Sy pun mangsa produk mcm ni jugak. thanks :)

syazwan hamdan said...

Salam kak erna. kalau xkisah boleh x share camne awak rawat kulit kakak awk tu. sy pun mangsa produk mcm ni jugak. thanks :)

we are family said...

Sesiapa yang mengalami masalah jerawat selepas memakai tabita dan ingin mencuba produk baru cubalah Royal Expert White Cream, insyallah muka akan bertambah okay. Akan ambik masa "biarlah lambat asal selamat"

yasmin said...

mmg berkesan tabita ni xdinafikan boleh melicin kan kulit..tp kene pakai selalu sy pnah behanti 2-3 kali..terus naik jerawat..:(

Ayu Saraswati said...

Dear my fellow beauty bloggers, Tabita IS dangerous. Indonesia Drug and Cosmetic Department has already done test to Tabita and they found mercury as well as Hq in every single Tabita product not just the toner. Thank you.

Nor Eida said...

Sy pon mengalami ape yg awak rase yasmin

Profil said...

saya pon pernah guna tabita mmg ok n btolla bila stop naik jerawat..skarang maintain guna dqistee beauty je..act b4 guna tabita i guna dqistee dah tp gatal nk cuba hehe since artis2 semua guna tabita..nk tau juga effectnyank hamik.. naik jerawat..now back to Dqistee mmg awesome la..sape nk cuba boleh pm 0199523052..just sharing

INTERESTING BLOG AWARD

INTERESTING BLOG AWARD

FOLLOWER AWARD

FOLLOWER AWARD